שיקום נוירולוגי

תוכן עניינים

שיקום נוירולוגי הוא טיפול שמטרתו לשקם יכולות תפקודיות אצל מטופלים שנפגעו. במהלך השיקום הנוירולוגי המטופלים לומדים להכיר את גופם, להבין מה היכולות שלהם וכיצד הם יכולים לשקם את היכולות שנפגעו.

 

מי צריך שיקום נוירולוגי?

שיקום נוירולוגי מיועד עבור מטופלים עם לקויות נוירולוגיות שגורמות למגבלות בתפקוד. 

המקרים הנפוצים ביותר לעבור שיקום נוירולוגי-

  •  שבץ מוחי- שבץ מוחי נחשב לאחת המחלות הנוירולוגיות הנפוצות ביותר. בדרך כלל שבץ מוחי גורם להפרעות רבות הבאות לידי ביטוי בפגיעה בדיבור, בתנועה, בתחושה ועוד. במהלך השיקום הנוירולוגי עוזרים למטופלים להשיג יכולות תפקודיות עצמאיות, כמה שניתן.
  • פגיעה בחוט השדרה- פגיעה בחוט השדרה גורמת להפרעה נוירולוגית בעיקר בתחום התנועה ושליטה על סוגרים. בשיקום המטופלים לומדים לשלוט בסוגרים ומנסים להשיג יכולת תנועה כלשהי.
  • פגיעה בראש- פגיעה בראש כתוצאה מתאונת דרכים, מכה או נפילה שגורמת לפגיעה ביכולות התפקודיות של האדם.  
  • מחלות נוירולוגיות שונות- קיימות מחלות נוירולוגיות רבות כמו גידולים במוח, מחלת דיליאן ברה, טרשת נפוצה, ניוון שרירים ועוד. מחלות אלה יכולות להשפיע על התפקודים הנוירולוגיים ולהצריך שיקום.

 

כיצד מתבצע שיקום נוירולוגי?

תהליך שיקום נוירולוגי כולל מטרה ברורה והיא להשיג שיפור בכל תחום שנפגע. לשם כך יש שיטות שונות דרכן משקמים את המטופלים.

 

פיזיותרפיה

בדרך כלל אחת הפגיעות הנפוצות היא פגיעה ביכולת התנועה. כחלק מהשיקום המטופלים עוברים פיזיותרפיה שמסייעת לשיפור יכולת התנועה והשליטה על השרירים. המטופלים מתרגלים במהלך הפיזיותרפיה הליכה, ישיבה, דיבור, שיפור קואורדינציה ועוד. בפיזיותרפיה נעשה שימוש במכשירים מגוונים, הכוללים מכשירי כושר, בריכה ועוד. כמו כן, לעתים יש שימוש באביזרי עזר שמסייעים ליעילות השיקום. דוגמא לאביזרי עזר היא מדרסים, נעליים אורטופדיות או סדים מיוחדים לרגל. דוגמא נוספת היא מכשיר ביונס שנועד לשיקום הליכה. מכשיר זה פועל על ידי גירוי חשמלי של העצב שנועד לשחזר את תנועת הגפיים המשותקות ועל ידי כך להשיב את יכולת ההליכה.

 

ריפוי בדיבור

תחום הדיבור הוא תחום שנפגע בעיקר בקרב חולי שבץ. הדיבור הוא אחד התפקודים החשובים ביותר. בדרך כלל לאחר שבץ החולים סובלים מהפרעת תקשורת שמתבטאת על ידי הגייה לא נכונה של מילים או חוסר הבנה של השפה. ריפוי בדיבור מתבצע על ידי קלינאי תקשורת ובמהלכו המטופלים מקבלים תרגילים.

 

ריפוי בעיסוק

על ידי ריפוי בעיסוק מעניקים למטופלים כלים לביצוע פעולות שגרתיות- להתלבש, לצחצח שיניים, ללכת לשירותים ועוד. באמצעות ריפוי בעיסוק המטופלים מצליחים לרכוש יכולות תפקודיות בסיסיות שמחזירות להם את העצמאות ברמה מסוימת.

 

שיקום בבית

בשיקום בבית המטופל קודם כל נמצא בסביבה הטבעית שלו. כמו כן, אחד היתרונות לשיקום בבית הוא שפוחתת הסכנה לזיהומים שנמצאת במכוני שיקום.

 

מה סיכויי ההצלחה?

אין תשובה חד משמעית כיוון שסיכויי ההצלחה משתנים בין מטופל למטופל ובין מחלה למחלה. לאחר אירוע מוחי, לדוגמא, מבצעים מדידות ובדיקות נוירולוגיות שיכולות לנבא האם השיקום יצליח. את הבדיקות הללו מבצעים כבר בימים הראשונים שלאחר האירוע המוחי. במידה והבדיקות מראות סיכויי הצלחה קטנים, יש לחזור על הבדיקות בכל שבוע. יש לקחת בחשבון שגם אם המטופל הצליח להזיז את האצבע או את כף הרגל זה מעיד על סיכויי הצלחה גבוהים.

 

לפרסום כתבה, השאירו פרטים
מטען נייד
לעשות יותר בפחות: גאדג'טים שיעזרו לך לשפר את היעילות שלך

יעילות היא לא רק לעשות דברים נכון – זה לעשות את הדברים הנכונים בקלות ובעוצמה. כשהעולם מסתובב במהירות מסחררת, האמנות של להשיג יותר תוך כדי שימוש בפחות מעולם לא הייתה חיונית יותר. המולת חיי היומיום מזמינה אסטרטגיות חכמות וזריזות יותר כדי להתגבר על השעון המתקתק בהתמדה. ובכל זאת, כאן טמונה החידה: איך אפשר ללהטט בפסיפס המשימות שצובעות את ימינו מבלי להיכנע לציפורני הזמן?

קרא עוד »

עוד כתבות בנושא: